Classic Express in NOS journaal

De Classic Express bestaat 10 jaar! Tijd voor een feestje en media-aandacht.

Lotte Pen speelt en presenteert met plezier al 10 jaar in deze enige verrijdbare concertzaal ter wereld. Al 10.000 kinderen zijn op deze manier in aanraking gekomen met klassieke muziek, en dat is geweldig!

“Ik ben heel blij dat de mooiste concertzaal ter wereld de aandacht krijgt die het verdient.” aldus Pen.

Bekijk hier het item.

Nachtzoen van Lotte Pen

Lotte Pen werd geïnterviewd voor het tv programma De Nachtzoen.

Deze saxofoniste wordt wild van verbindingen leggen en muziek is daar een prachtig middel voor. Deze nachtzoen krijgen we van haar. Kijk hier de aflevering.

Deze uitzending van het programma De Nachtzoen werd uitgezonden op woensdag 15 maart door de IKON.

“Mooie muziek voor mooie mensen”

IMG_7889..Lotte Pen wil verbindingen leggen tussen mensen. Rang of stand maakt daarbij geen verschil. Ze speelt net zo lief voor vluchtelingen uit Syrië als voor koningin Máxima…

Zaterdag 15 februari 2014 verscheen een artikel in Staccato, een bijlage van het Reformatorisch Dagblad. Lotte Pen reageerde op 10 stellingen.

Foto impressie concert “Failure”

Het concert “Failure” afgelopen zondag 3 juni 2012 in OT 301 Amsterdam van Lotte Pen was een feest om te vieren dat mooie dingen en successen alleen ontstaan dankzij de durf en het lef om te falen.

Op het programma stonden stukken van J.S. Bach, Jacob TV en een improvisatie van Lotte Pen met loopstation en effectenpedaal.

To be continued…

Ik ben er even niet!

Lotte speelt saxofoon en een hele hoop andere instrumenten tijdens de kindertheatervoorstelling Ik ben er even niet van de Toneelmakerij.

Deze mooie voorstelling gaat over diepe vriendschap en groot gemis en wordt gemaakt voor heel jong en heel oud en iedereen daartussenin. Bekijk hier de trailer. 

Een niet te missen voorstelling.

MEEMAKEN? Bekijk de agenda voor de speellijst!

Syrène op festival ZwArt

Muziek van JacobTV en Frank Zappa was woensdag 6 juli 2011 te horen op het concert van Syrène tijdens Festival ZwArt in Zwolle. Syrène kreeg hierbij versterking van Henning Luther op drums. Daarnaast waren bijzondere soundscapes te horen van Timo Rozendal.

U ziet hier vanaf minuut 15:00 Syrène op Festival ZwArt!

 

 

 

HKU Award filmpje

HKU Award film ter introductie van Lotte Pen.

“Lotte is het prototype van de ondernemende en vernieuwende musicus. Tijdens haar masteropleiding tot saxofonist onderzocht ze hoe eigenzinnige musici een nieuwe generatie concertbezoekers kunnen verleiden een concert te bezoeken. Deze principes past ze in haar eigen optredens al toe.”

Interview Cultuur Bewust

Onderstaand interview verscheen op deze site naar aanleiding van de nominatie voor de HKU Award.

Door: Daniël Westdorp

Lotte Pen is een van de vijf genomineerden voor de prestigieuze HKU-Award 2010. Als ondernemend musicus is zij constant bezig met het uitdenken van nieuwe wegen om klassieke muziek tot haar publiek te brengen. CultuurBewust.nl sprak met haar op 15 november in café Dwaze zaken te Amsterdam, naar aanleiding van haar nominatie.

Om met de deur in huis te vallen, waarom denk je dat je genomineerd bent voor de HKU Award 2010?
“Lastige vraag. Ik kan niet in het boekje van de selectiecommissie kijken. Natuurlijk heeft het alles te maken met mijn scriptie en het behalen van mijn Master aan het conservatorium in Utrecht eerder dit jaar.”

Maar er zijn toch wel een aantal criteria die een nominatie voor zo’n belangrijke prijs mogelijk maken?
“Natuurlijk. De drie belangrijkste punten waar de HKU naar kijkt zijn je innovativiteit, de kwaliteit van je werk en het ondernemerschap dat je ten toon spreidt. Het gaat er met name om dat je in de eigen sector iets nieuws probeert neer te zetten.”

Kun je beschrijven waar je precies mee bezig bent, wat betreft opleiding, specialisatie en artistieke ontwikkeling?
“Ik ben vooral bezig met spelen en het uitwerken van mijn ideeën over muziek. Mijn opleiding heb ik eerder dit jaar afgerond. In mijn scriptie beschreef ik dat twintigers en dertigers van nu nauwelijks nog iets met klassieke muziek hebben. Dat baart me zorgen.”

Dus je probeert vooral een nieuwe generatie aan te spreken?
“De huidige generatie heeft behoefte aan een totaalervaring. Dit probeer ik te verwezenlijken door te kijken naar vijf punten. Interactie, participatie en kwaliteit zijn de eerste drie ingrediënten. Verder gaat het erom duidelijke verhalen te vertellen en een vertrouwde, maar toch toch spannende sfeer neer te zetten tijdens concerten. Deze punten moeten het publiek een andere ervaring bieden, een nieuwe manier om kennis te maken met klassieke muziek. Het gaat bijvoorbeeld niet zozeer om de feitjes over het stuk, maar meer over het gevoel dat het publiek meekrijgt.”

De muziek wordt op die manier een totaal zintuiglijke ervaring?
“Dat is mijn missie inderdaad. Nieuwe wegen ontdekken om oude muziek te brengen en natuurlijk ook hedendaagse klassieke werken. Zo gebruikte ik bij mijn afstudeerconcert pepermolens om het publiek zelf muziek te laten maken tijdens het concert.  Je maakt het geheel persoonlijker en mensen luisteren daardoor beter naar de muziek. Ze zitten niet achterovergeleund, maar op het puntje van hun stoel.”

Dat moet een heel spektakel zijn. Waarom heb je eigenlijk voor klassiek saxofoon gekozen?
“Saxofoon speel ik al een heel lange tijd. Op het conservatorium koos ik specifiek voor klassiek omdat bij die richting mijn gevoel ligt en die keuze heeft prima uitgepakt.”

Op je website las ik dat je met veel verschillende muzikale projecten bezig bent, kun je daar wat meer over vertellen?
“Ik heb inderdaad heel wat projecten. Ik vind dat klassieke muziek niet alleen in de concertzaal te horen moet zijn, maar ook gewoon in cafés en mooie kerkjes. Met mijn soloconcerten en mijn ensembles (het ‘Syréne Saxofoonkwartet’ en het  ‘Zoethoudtrio’) zoek ik de grenzen van de klassieke muziek op en presenteer ik klassieke muziek op onverwachte wijze.”

Ok, dat is inderdaad eens wat anders. Wat is eigenlijk het belangrijkste dat je geleerd hebt op de HKU?
“Tijdens mijn master in Utrecht heb ik vooral geleerd ondernemend en innovatief bezig te zijn. Dat ondernemende kwam ook naar voren in mijn scriptie: Help de concertzaal loopt leeg! Hierin onderzocht ik, aan de hand van de vijf begrippen waar ik het eerder over had, manieren om een nieuwe generatie concertbezoekers te bereiken.”

Wat zou je met het prijzengeld doen mocht je de HKU-Award winnen?
“Ik zou het een hele eer vinden om de prijs te winnen, het is een soort bevestiging dat je op het goede spoor zit. Met het geld zou ik proberen de saxofoon nog meer in de belangstelling te brengen bij het publiek. Misschien ga ik ook wel investeren in een nieuwe instrument.”

Heb je een idee waar je uiteindelijk terecht gaat komen?
“Nee, ik volg eigenlijk altijd datgene wat op mijn weg komt. Natuurlijk is het een droom om nog vaker in grote steden zoals Berlijn en New York te spelen. Maar voorlopig loopt alles al naar wens eigenlijk.”

27-11-2010