Schoolconcert wordt muziek beleven

De Stentor; door Tjada Amsterdam. zaterdag 17 januari 2009 | 07:05

Lotte in EpeEPE – Als een rattenvanger van Hamelen lokt Lotte Pen met klanken uit haar saxofoon de kinderen de fraai versierde Grote Kerk binnen.

De Eper serviceclubs Rotary en Inner Wheel trakteren leerlingen van groep vijf op een schoolconcert en daar heeft de jeugd wel oren naar.

Verwachtingsvol schuiven de leerlingen van vier scholen de banken in en nemen de omgeving in zich op. Lotte Pen is behalve saxofoniste ook de presentratrice. Ze polst de belangstelling voor klassieke muziek. Niet groot, constateert ze uit het handjevol vingers. “Maar wij gaan ervoor zorgen dat jullie na afloop klassieke muziek helemaal te gek vinden.” ‘Wij’ zijn ook violist Dimitri Ivanov en pianist Slava Presnyakov, stuk voor stuk jonge mensen die er zelf ook zichtbaar lol aan beleven. “Elk concert is anders. Omdat elke groep anders is en anders reageert”, heeft Slava al lang ervaren.

In wisselende samenstellingen spelen de jonge muzikanten vooral in de Classic Express, een ‘concertzaal’ in een vrachtwagen met plaats voor dertig jonge toehoorders. Lotte Pen: “Vaak nog wel jongere kinderen dan groep vijf. Omdat jonge kinderen nog helemaal open staan voor verrassingen; die hebben nog geen oordeel gevormd over klassieke muziek.”

Pen begint. Na enige uiteg over wat ze gaat spelen en wat daarin te horen valt. “Probeer te horen waar de degene, die deze dans danst, aan denkt. Maar je mag er best niks van snappen, hoor.”

De drie jongeren spelen zowel afzonderlijk als gezamenlijk. Ravel, Piazzola, Rachmaninov, Sjostakovitsj. Niet de lichtste kost voor jonge oren van 8, 9 jaar. Maar de leerlingen luisteren en kijken in het algemeen geboeid. Slechts één keer moet Lotte vragen “muisstil te zijn er er niet doorheen te praten.” En als ze na afloop van elk stuk vragen stelt, priemen tientallen vingers omhoog en komen er rake antwoorden.

Het slotstuk is muzikaal geen hoogtepunt, maar wel de mooiste muziekbeleving. De muzikanten improviseren op het ritme van klappende, stampende en sissende kinderen, die dat vooral in school instudeerden. Een enthousiast applaus en gejoel valt de jonge solisten ten deel.

“Dit hopen we te continueren”, stelt organisator Tatjana Bieze van Inner Wheel meteen vast. “Kinderen op jonge leeftijd in aanraking brengen met klassiek.”

De Grote Kerk is vanavond het decor van het Nieuwsjaarsconcert van Rotary en Inner Wheel met het Haydn Jeugd Strijk Orkest.