Lotte Pen (18) speelt, zingt en wint

van een onzer verslaggevers

APELDOORN – 10 JUNI 2002 – Saxofoniste en zangeres Lotte Pen (18) heeft zaterdag de Rabobank Amateurdag ‘waanzinnig goed‘ gewonnen. Juryvoorzitter Ger Thijs en organisator Leonoor Mees bombardeerden de jonge Apeldoornse tot een ‘toptalent waar we in Nederland meer van zullen horen‘.

Lotte Pen & Friends, dat een geldprijs van 1150 euro mocht innen, liet 43 andere deelnemers (een record) achter zich. Lotte Pen scoorde al eerder hoog. Zij sleepte vier jaar geleden op de Rabobank Amateurdag ook al een aanmoedigingsprijs in de wacht.
Het Apeldoornse talent heeft volgens de jury ‘wat weg van Candy Dulfer, maar dan met een volstrekt eigen stijl en heel mooie begeleidende band‘.

Ger Thijs, Amsterdammer, juryvoorzitter en zelf regisseur, kwam zaterdag ogen en oren tekort: ‘Ik was aan het eind van de avond gebroken. Maar voldaan. Apeldoorn barst werkelijk van talent. Zaterdag heb ik genoten. Heel jammer dat we slechts zes prijzen mochten vergeven. We hadden elf namen op onze lijst staan. Vijf moesten we er af halen. Terwijl die er toch mochten zijn. Nu komen die vijf in dezelfde vergetelheid als alle anderen die het niet haalden en daarmee doen we ze eigenlijk tekort.‘
Vooral de musicalgroepen zijn ‘fantastisch‘, oordeelde hij. ‘Zij vormen een potentiële kweekvijver voor Joop van den Ende.‘ Maar ook muzikanten ‘deden het geweldig goed. Heel in het bijzonder noem ik Carrousel Combo, nota bene een lagere-schoolbandje.‘ Carrousel, vernoemd naar basisschool Carrousel, won een van de vijf aanmoedigingsprijzen (225 euro).

PROFESSIONEEL
De Rabobank Amateurdag zou er goed aan doen om ‘zeker door te gaan, maar wel met een professionelere organisatie‘, vindt Thijs. ‘44 groepen in elf uur en twee zalen bekijken is veel te veel. Het zou goed zijn om een voorronde te doen en er uiteindelijk tien tot vijftien over te houden.‘
‘Dat is ook de bedoeling‘, reageerde organisator Leonoor Mees direct. ‘We zijn ook zelf een beetje verrast door het grote aantal aanmeldingen. In vorige edities deden er rond dertig mee. Nu ineens 44. Bovendien is het niveau heel hoog. Dat allemaal bij elkaar maakt de status van de dag enorm en rechtvaardigt ook een iets strengere aanpak.‘

Uitslag Rabobank Amateurdag 2002: Winnaar: Lotte Pen & Friends. Aanmoedingsprijzen voor: Diabolo Huub, De Twinkels (dertig kinderen op viool), Studio Dansland, Dwayne Nillin en Carrousel Combo.