CURRICULUM VITAE

Naam: Janne Lotte Pen
Geboren: 18 augustus 1983 te Apeldoorn

Adres: Frits Drijverstraat 5
Postcode: 7416 CD Deventer
Mobiel: +31(0)6 15 87 19 10
E-mail: info@lottepen.nl
Website: www.lottepen.nl

Opleiding / Masterclasses

In Mei 2007 is Lotte Pen afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, bij saxofonist Arno Bornkamp. De beoordeling was een negen, met een onderscheiding voor kamermuziek.
September 2010 rondde zij haar Master of Music af aan het Utrechts Conservatorium bij saxofonist Johan van der Linden. Tijdens haar Master studie heeft zij ook gestudeerd aan de Universität der Kunste te Berlijn bij saxofonist Johannes Ernst.

Naast haar opleiding volgde zij vele masterclasses bij o.a. Claude Delangle, Daniel Gauthier, Vincent David, Eugène Rousseau en Nobuya Sugawa.

Prijzen

April 2002 won Lotte Pen de eerste prijs bij de landelijke finale van het Prinses Christina Concours.
In juni 2002 won zij de Rabobank Prijs in Apeldoorn.
Augustus 2010 werd zij genomineerd voor de HKU-award en stond zij in de VIVA top-400 meest succesvolle vrouwen van Nederland

In het voorjaar 2015 werd zij genomineerd als New Arrival vanuit Muzieklab Brabant en kreeg een beurs voor haar pionierende werk met haar band VanDryver.

In januari 2018 was Lotte één van de 10 beste producers van Oost-Nederland en werd vanuit De Nieuwe Oost en het Burgerweeshuis gesteund in haar ontwikkeling als producer onder de naam UND NUN.

Solo

In 2002 heeft Lotte mogen spelen op het Kinderprinsengrachtconcert en gespeeld op het daarbijbehorende festival. Ook heeft Lotte een bijdrage geleverd aan vele festivals als het Midzomer festival te Capelle aan de IJssel, de Dag van de Romantische Muziek te Rotterdam, muziekfestival te Haarlem en het Aqua Musica te Amsterdam.

In november 2002 speelde zij in Carnegie Hall, waarna ze door dhr. Skitch Henderson van de New York Pops is benaderd om een soloconcert met hen te geven.
Mei 2003 speelde Lotte in het Regent Wall Street Hotel te New York voor Prins Willem Alexander en prinses Maxima en vele andere prominenten. Later die maand gaf zij diverse concerten in Parijs, georganiseerd door dhr. Ruud van der Meer.

Mei 2004 soleerde zij met het Residentie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard met de uitvoering van het Saxofoonconcert van Tristan Keuris.
September 2004 reisde Lotte vier weken door Japan voor een reeks soloconcerten en volgde zij masterclasses bij dhr. Nobuya Sugawa te Tokyo en gaf zij zelf enkele masterclasses in Tokyo.

In September 2006 was zij te horen tijdens de Uitmarkt in het Concertgebouw en op Radio 4 vanuit de Spiegelzaal.
In Oktober 2008 soleerde zij met het Symfonieorkest van het Utrechts Conservatorium Rapsodie van Claude Debussy o.l.v. Jan-Willem de Vriend.

Tijdens het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert op 1 januari 2010 van het Nederlands Blazers Ensemble vervulde Lotte een glansrol als soliste en deel van het ensemble in het Concertgebouw te Amsterdam.
In de zomer van 2010 gaf zij vele soloconcerten met Hans Eijsackers en leden uit het RPHO, KCO en het NBE.

In februari 2012 soleerde zij met het Syrène Saxofoonkwartet met het ASKO|Schoenberg Ensemble in het Muziekgebouw aan het IJ.

Orkestervaring

  • het Residentie Orkest
  • Radio Filharmonisch Orkest
  • het Residentie Orkest
  • Rotterdam Philharmonisch Orkest
  • Holland Symfonia
  • Radio Kamer Philharmonie
  • Nederlands Philharmonisch Orkest
  • het Gelders Orkest
  • het Nationaal Jeugd Orkest (NJO)
  • Ricciotti ensemble

Ensembles en Bands

Van januari 2004 tot juni 2015 was Lotte altsaxofoniste van het Syrène Saxofoonkwartet waarmee zij o.a. speelde in Parijs, Berlijn, St. Petersburg en in de zalen Vredenburg, het Concertgebouw, de Schouwburg van Rotterdam en Utrecht, het Muziekgebouw aan het IJ en het Bimhuis te Amsterdam. Ook waren zij te beluisteren via Radio 4 en te zien bij het programma Vrije geluiden. Het Syrene Saxofoonkwartet behaalde bovendien een finaleplaats tijdens de Uitmarkt Kamermuziek Publieksprijs 2005 in het Concertgebouw, de halve finale van de Terem Crossover Competitie te St.Petersburg en een finaleplaats tijdens de internationale Yamaha Sax Contest 2007 te Hamburg. Syrene was in februari 2013 solist bij het Asko|Schoenberg Ensemble. Het ensemble volgde verder masterclasses van o.a. het Pakanyi Strijkkwartet en het Habanera Saxophone Quartet, en werkte samen met componisten als o.a. Jacob ter Veldhuis, Martijn Padding en Jos Zwaanenburg.

In augustus 2007 richtte Lotte het Zoethoudtrio op samen met Nina van Helvert en Esther Nijhuis. Dit is een fris ensemble dat buiten de gebaande wegen durft te gaan. Ze vonden elkaar in de overtuiging dat muziek overal thuishoort, op straat, in een café en in mooie kerkjes en dat muziek door iedereen beluisterd moet kunnen worden. Zij concerteren onder andere via Stichting Muziek in Huis in diverse verzorgingstehuizen.

In seizoen 2010/2011 maakte Lotte daarnaast deel uit van het Jong NBE, een kweekvijver en opleidingsplek binnen het Nederlands Blazers Ensemble voor topstudenten van alle Nederlandse conservatoria en net afgestudeerden.

Sinds 2011 is Lotte remplacant bij het Nederlands Blazers Ensemble.

In september 2011 richtte Lotte het ensemble S’il Vous Plait  (Saxofoons, Viool, Piano) op met Cathelijne Noorland en Marleen Wester. Liefde voor muziek en musiceren en die liefde delen met het publiek is de belangrijkste drijfveer van het trio. De concerten worden eigenzinnig gepresenteerd met een persoonlijke benadering, waarbij het publiek op een interactieve manier wordt betrokken.

In februari 2013 richtte Lotte haar eigen indie-classical band VanDryver op. VanDryver is een muzikaal huwelijk tussen klassiek saxofoniste Lotte Pen en singer-songwriter Arjen van Wijk. VanDryver speelde in o.a. het Muziekgebouw aan het IJ, De Doelen, Muziekgebouw Eindhoven en op diverse festivals door het hele land. Hun debuutalbum is in maart 2017 uitgebracht op het Crosslinx Festival.

Sinds 2016 is Lotte saxofonist van de band DISCOHEN. Deze band speelt disco klassiekers in de stijl van Leonard Cohen.

Theater

In Maart en april 2008 speelde Lotte met een samengesteld ensemble muziek van Bas Odijk in de theaterproductie MARIAMARIA, geschreven door Wiske Sterringa en geregisseerd door Bruun Kuijt met o.a. Rik Hoogendoorn en Han Oldigs.

Van Augustus tot en met December 2011 speelde Lotte in de voorstelling Ik ben er even niet door de Toneelmakerij. De muziek was gecomponeerd door Wiebe Gotink en de regie was in handen van Daniël van Klaveren.

In seizoen 2017-2018 en 2018-2019 speelt Lotte in de muziektheatervoorstelling Close Call van de Nederlandse componist Arthur Wagenaar over de invloed van de smartphone.

Presentator

Sinds 2007 is Lotte actief als presentatrice in de Classic Express, een trailer die kan uitschuiven tot concertzaal. Aan boord geven jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Concours een concert en Lotte presenteert deze concerten.

Sinds 2015 verzorgt Lotte inleidingen voor concerten tijdens de Gelderse Muziekzomer van het Nederlands Jeugd Orkest.

Coach

Sinds 2015 geeft Lotte workshops podiumpresentatie aan laureaten van het Prinses Christina Concours. Ook is ze coach van diverse musici van de Muziekwedstrijd, het junior concours van het Prinses Christina Concours.

Van juni 2016-sept 2017 was Lotte coach van de musici in de concertserie JongeMeestersWilp. Ze verzorgde workshops voor de musici over persoonlijke ontwikkeling, podiumpresentatie en cultureel ondernemerschap

Docent

Sinds september 2001 is Lotte actief als saxofoondocent. Zij begon met lesgeven bij de Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Heerde.

Vanaf september 2004 tot oktober 2007 gaf zij les bij De Oranje Harmonie uit Hilversum.

Ook heeft zij in seizoen 2008/2009 ingevallen als docent saxofoon aan de muziekschool van Scholen in de kunst te Amersfoort.

Vanaf juli 2008 tot mei 2014 gaf Lotte les bij Christelijke Muziekvereniging Crescendo uit Oostzaan.

Sinds augustus 2008 geeft zij op regelmatige basis priveles aan leerlingen aan huis en valt regelmatig in als saxofoondocent bij Muziekcentrum Ceres te Utrecht.

Bestuur

Van mei 2007 tot mei 2015 was Lotte bestuurslid van de Syrène Saxofoonkwartet. Zij was verantwoordelijk voor de promotie, acquisitie en communicatie van het ensemble. Door haar toedoen heeft het kwartet een herstart gekregen in 2007 en draait het kwartet nu een goede omzet.